Op weg naar smart cities met CityBeacon en Eurofiber

Op zoek naar de dichtstbijzijnde parkeerplek, een nieuwe fietsroute, de openingsuren van de koffiebar… Even checken op internet of een app installeren. Maar wat als je data is opgebruikt of je batterij leeg is? En wie zegt dat die app wel up-to-date is?

Citybeacon Foto
CityBeacon en Eurofiber, leverancier van hoogwaardige digitale infrastructuur en glasvezelnetwerken, zijn een strategisch partnership aangegaan om komaf te maken met de wildgroei aan applicaties, informatieborden en connectiviteitsmogelijkheden. “Wij willen inzetten op een aangename en nieuwe stadsbeleving”, zegt Wim Van den Broeck, managing director van CityBeacon. “Daarom hebben we het concept van een CityBeacon –het moderne stadsbaken– gelanceerd.

CityBeacons zijn fysieke zuilen op openbare plaatsen die allerlei technologie bevatten, waaronder beeldschermen en touch screens, wifi-hotspots, camera’s, straatverlichting…“ De zuil verschaft niet alleen functionele informatie zoals de dichtstbijzijnde parking, koffiebar of route-informatie, maar koppelt je smartphone ook met gratis, high speed wifi.” legt Van den Broeck uit, “Het zijn bewust open en geconnecteerde platformen zodat informatie uitgewisseld kan worden tussen burgers, bezoekers, overheden, lokale retailers…” CityBeacons zorgen voor het ontstaan van nieuwe samenwerkingen, nieuwe communities en dragen zo bij tot de ontwikkeling van smart cities.”

De CityBeacon wordt als een service voor steden en overheden aangeboden. Van den Broeck: “Voor steden is het financieel niet altijd evident om te investeren in technologie die bovendien heel snel evolueert. De apparatuur moet altijd up-to-date blijven en dus nemen wij de financiering, installatie, exploitatie en het onderhoud voor onze rekening.”

Snelle uitwisseling en continue beschikbaarheid

Het succes van projecten zoals CityBeacon staan of vallen natuurlijk met de kwaliteit van de connectiviteit. De keuze voor een partnership was dan ook snel gevallen op Eurofiber. “Het is onze doelstelling om ervoor te zorgen dat er een snelle uitwisseling en continue beschikbaarheid van data mogelijk is”, aldus Hans Witdouck, CEO van Eurofiber. “Als de connectiviteit wegvalt, is het zoals een praatpaal die niet werkt. Frustrerend. Daarom verbeteren en versterken wij de stadsbeleving door het aanbieden van een optimale user experience. Een uiterst snelle, stabiele, betrouwbare en performante connectie is dus een kritische factor in het succesverhaal.”

Dit partnership heeft dan ook een grote kans op slagen. Witdouck: “Eurofiber biedt een landelijk dekkend glasvezelnetwerk, verbindt alle Belgische datacenters en biedt een directe verbinding aan voor alle grote cloudplatformen, zodat opgeslagen data in de cloud steeds snel en beveiligd beschikbaar is.”

Ondertussen zijn de eerste interactieve zuilen geplaatst in Eindhoven. Beide partijen kijken nu uit om het concept ook te lanceren in de belangrijke steden van België en ons land de weg te wijzen naar smart cities.

Artikel verschenen in het decembernummer van Knack Fokus.

 

[ssbp]