#Nieuws

Onderzoekers verbrijzelen snelheidsrecords glasvezel

Een groep onderzoekers aan de University of Illinois is erin geslaagd data te versturen met snelheden van maar liefst 57 Gbps via glasvezel. Dit alles gebeurde bij kamertemperatuur en zonder enige fouten. Zelfs wanneer de temperatuur toenam tot 85 graden Celsius konden de wetenschappers nog een meer dan degelijke snelheid meten. De datatransmissie gebeurde dan namelijk slechts 7 Gbps trager.

De groep probeert al enige tijd de snelheidsgrenzen van glasvezel te verleggen. In 2014 waren zij de eerste Amerikaanse groep die erin slaagde data zonder fouten te versturen aan 40 Gbps. “Onze belangrijkste vraag is altijd geweest hoe we informatie sneller kunnen versturen,” zegt Milton Feng, één van de onderzoekers. “Wanneer de transmissie niet snel genoeg is, kan je nieuwe technologieën die grote datastromen gebruiken, zoals virtual reality, niet gebruiken.”

De onderzoekers denken dat hun technologie momenteel voornamelijk gebruikt zal worden in datacenters. De echte uitdaging zal zijn om de techniek ook op grotere afstand te laten werken. Hierdoor zou het internet immers een pak sneller kunnen worden en zou het streamen van 4K-video niet langer een probleem vormen.

Bron: ZD-net

[ssbp]