Cloud en IoT zorgen voor explosieve groei glasvezel

Cloud computing en Internet of Things-toepassingen zorgen de komende jaren voor een explosieve groei van het mondiale dataverkeer. Hierdoor stijgt ook de behoefte aan snelle en betrouwbare connectiviteit op basis van glasvezelverbindingen. Dat voorspellen diverse marktonderzoekers.


Eerst maar eens wat cijfers. Het marktonderzoeksbureau IDC voorspelt dat er over twee jaar wereldwijd 25,6 miljard IoT-apparaten actief zullen zijn, variërende van sensoren voor dijkbewaking tot slimme stoplichten en auto’s met internetverbinding. Dat aantal komt in 2020 op maar liefst 30 miljard uit.

Al die IoT-hardware zorgt voor een flinke toename van het dataverkeer. De Amerikaanse chipmaker Intel heeft becijferd dat een slimme fabriek over drie jaar bijvoorbeeld 1.000.000 GB data per dag genereert. Een zelfrijdende auto stuurt, volgens Intel, over drie jaar dagelijks zo’n 4.000 GB data naar cloudplatforms, terwijl een ‘slim ziekenhuis’ 3.000 GB voor de rekening neemt. Om het geheel in perspectief te plaatsen: de gemiddelde menselijke internetgebruiker is in 2020 goed voor gemiddeld 1,5 GB per dag aan dataverkeer.

Een deel van die datacommunicatie zal over circa drie jaar al via de eerste 5G-netwerken verlopen. Verwacht wordt dat die opvolger van de huidige 4G-standaard voor mobiele data- en spraakcommunicatie vanaf 2020 zijn intrede doet. 5G biedt een lage latency gekoppeld aan hogere snelheden en lager stroomverbruik. Die eigenschappen vereisen ook een snelle en betrouwbare ‘vaste’ netwerkinfrastructuur, zoals die wordt geleverd door glasvezelverbindingen. In de Verenigde Staten zijn diverse grote operators, zoals AT&T en Verizon, al druk bezig met het verglazen van hun vaste netwerkverbindingen om ze op die manier ‘5G-klaar’ te maken.

[ssbp]