Agoria Smart City Forum

Vorige maand organiseerde Agoria in Brussel voor de vijfde keer de Agoria Smart Cities Forum & Award Ceremony. Op dit event kwamen zo’n 300 vertegenwoordigers van stads- en gemeentebesturen samen om met specialisten van technologiebedrijven de aanpak naar de overgang tot slimme steden of gemeenten te bespreken.


Heel concrete, laagdrempelige instapprojecten zijn aan bod gekomen via demonstraties en casestudies. Als keynotespreker trad Barney Smith, CEO van ‘Bristol is Open’ op. De samenwerking tussen het stadsbestuur en de universiteit van Bristol vormt zich rond een heel netwerk van partners die in nauwe samenwerking innovatieve ‘smart’ toepassingen ontwikkelen.

Op het einde van de dag werden de winnaars van de jaarlijkse Agoria Smart City Award bekendgemaakt. Deze awards worden uitgereikt aan steden en gemeenten die investeren in technologische innovaties om het leven van hun inwoners te verbeteren.

Bonheiden, Kortrijk en Hasselt winnen Agoria Smart City Awards, maar Houffalize, Comblain-au-Pont en Brugelette vielen ook in de prijzen.

De gemeente Bonheiden is dit jaar de winnaar van de Agoria Smart City Award met een fietsregistratiesysteem gekoppeld aan een beloningsprogramma. De stad Kortrijk ontving een award voor ‘Smart Mobility’ voor haar slimme parkeersystemen zowel voor auto’s als voor tweewielers. Hasselt werd bekroond voor het plan voor de herinrichting van het stedelijke Kapermolenpark. Via een digitale (mobiele) applicatie konden burgers zelf ideeën voor de stadsparkvernieuwing aanbrengen en bespreken.

De Agoria Smart City Award ‘Energy’ ging naar Comblain-au-Pont waar het gemeentehuis nu energieautonoom is dankzij de installatie van een stroomturbine op de ‘résurgence du moulin’ (een nabijgelegen plek waar een waterbron met enige kracht aan de oppervlakte komt), een systeem voor afstandsbeheer en fotovoltaïsche panelen. Houffalize kreeg de Agoria Smart City Award ‘Living’ voor de applicatie Letsgocity, de ‘slimme vriend’ waarmee inwoners en toeristen verbinding kunnen maken met de gemeentelijke diensten en de handelaars om toegang te krijgen tot velerlei informatie. De Agoria Smart City Award ‘Digital’ ging naar Brugelette en de SPW (Waalse Overheidsdienst) voor het verzamelen van objectieve en betrouwbare informatie over het verkeer rond Pairi Daiza en zo een efficiënt verkeersplan op te stellen.

Partnership Eurofiber en Citybeacon

De aanwezigheid van Eurofiber samen met Citybeacon is niet onopgemerkt voorbijgegaan. CityBeacon en Eurofiber zijn een strategisch partnership aangegaan om het overaanbod van applicaties, informatieborden en connectiviteitsmogelijkheden tegen te gaan. “De Citybeacon zuil verschaft niet alleen functionele informatie zoals de dichtstbijzijnde parking, koffiebar of route-informatie, maar koppelt je smartphone ook met gratis, high speed wifi.” legt Wim Van den Broeck, managing director van Citybeacon uit.

Het succes van projecten zoals CityBeacon steunt op de kwaliteit van de connectiviteit. Hans Witdouck, CEO van Eurofiber: “Het is onze doelstelling om ervoor te zorgen dat er een snelle uitwisseling en continue beschikbaarheid van data mogelijk is. Eurofiber biedt een landelijk dekkend glasvezelnetwerk, verbindt alle Belgische datacenters en biedt een directe verbinding aan voor alle grote cloudplatformen, zodat opgeslagen data in de cloud steeds snel en beveiligd beschikbaar is.”

Ondertussen zijn de eerste interactieve zuilen geplaatst in Eindhoven. Beide partijen kijken nu uit om het concept ook te lanceren in de belangrijke steden van België en ons land de weg te wijzen naar smart cities.

[ssbp]